Sunday, 8 December 2013

Nasi Tomato

Salam,
 
Bila tiba weekend dan tak kemana-mana... rajinlah aku menyediakan hidangan nasi yang mempunyai warna... sebagai contohnya nasi kat gambar bawah nie...tak der la asyik makan nasi putih je kan? hehe...memanglah penat sedikit tapi hati akan rasa puas apabila melihat seseorang yang disayangi makan dengan penuh senyum simpulnya... hik hik hik... so..apa salahnya kan?
Sebenarnya aku nie tak lah pandai sangat bab masak memasak nie...tapi aku suka mencuba... sebab rasa jemu jugak kalau asyik makan benda yang sama aje... So..inilah dia nasi tomato yang aku hidangkan bersama ayam masak merah dan rendang daging. 
Resepinya adalah seperti dibawah:

Nasi Tomato

2 setengah pot beras (aku guna beras Super Special Thai cap Langsat)
3 setengah pot air
4 ulas bawang merah (dimayang halus)
1/2 inci halia (dihiris nipis)
1 biji buah tomato (dipotong dadu)
1/2 sudu besar tomato puree
2 sudu besar sos tomato
sedikit rempah 4 sekawan (bunga lawang, biji pelaga, kayu manis dan cengkih)
garam dan gula secukup rasa
sehelai daun pandan
1 setengah sudu besar majerin
 
Cara:
  • Basuhkan beras dan sejatkan.
  • Cairkan majerin di dalam kuali.
  • Tumis rempah 4 sekawan, bawang merah, halia dan serbuk kunyit hingga wangi dengan majerin yang dicairkan.
  • Masukkan buah tomato, tomato puree dan sos tomato.
  • Masukkan air dan perasakan dengan garam dan gula.
  • Tuangkan bahan tumisan ke dalam periuk nasi.
  • Simpulkan sehelai daun pandan dan masukkan ke dalam bahan tumisan.
  • Kemudian, masukkan beras.
  • Kacau nasi ketika 3/4 masak untuk memastikan nasi masak dengan sempurna.
  • Then...siap...

(Hidangan untuk 4-5 orang)

SELAMAT MENCUBA.... :-)

No comments:

Post a Comment