Friday, 9 September 2016

Chocolate Cheese Lava Berhantu

As Salam,


Terlalu teringin merasa kek yang menjadi viral sekarang, maka terhasil jua lah Chocolate Cheese Lava yang dikatakan berhantu ini dari dapur basah Nazra.... Memang sedap tak terkata, lebih-lebih lagi jika dibiarkan semalaman di dalam peti ais.


Kebetulan pula, esok adik-adik Nazra ingin berkunjung ke sini, ke Teratak dDinNaz, jadi dapatlah mereka merasa kek dari air tangan kakaknya yang meletops ini...hihihi... Terima kasih Kak Azalita atas perkongsian resepi yang hebat ini.


CHOCOLATE CHEESE LAVA BERHANTU
Sumber : Azalita Masam Manis


KEK CHOCOLATE MOIST ANIS

Bahan-bahan:
  • 1 cawan susu cair / fresh milk / UHT Whipping Cream
  • 1 cawan minyak jagung / minyak masak
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula halus / gula castor
  • 2 biji telur Gred A
- Telur di pukul dengan wisk. Ketepikan.
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1/2 sudu teh soda*
  • 1/2 sudu teh baking powder*
  • 1/4 sudu teh garam*
-Satukan semua bahan bertanda (*) dan ayak. Ketepikan.



Cara:

  • Satukan susu, minyak jagung, susu pekat, serbuk koko dan gula halus ke dalam periuk dan masak atas dapur dengan api yang perlahan hingga gula larut.
  • Kemudian masukkan telur yang telah di pukul terlebih dahulu dan masak sebentar atas api yang sangat perlahan. Sekejap aje..
  • Akhir sekali masukkan campuran tepung yang telah di ayak
  • Masak sebentar sambil di kacau rata dengan api yang sagat perlahan. Sekejap aje...tutup api.
  • Sediakan bekas aluminium atau bekas yang tahan untuk di kukus ~ ( jika kek di kukus ) atau sediakan loyang  ~ jika kek di bakar.
  • Susun bekal aluminium dalam kukus
  • Tuangkan adunan 1/2 daripada bekas
  • Kukus dalam kukusan yang telah didih airnya selama 30 ~ 45 minit atau sehingga masak

Jika bakar, gunakan suhu 170C. Bakar secara steam bath selama 45 minit atau sehingga kek masak sempurna.

Sementara kita tunggu kek kita masak, kita sediakan krim cheese.



KRIM CHEESE

Bahan-bahan:
  • 250 gm Cheese
  • 500 ml UHT Whipping Cream
  • 3 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu teh pes lemon (Nazra guna Sunquick)
Cara:
  • Satukan cheese dan susu pekat manis dan putar hingga adunan lembut dan sebati.
  • Masukkan UHT Whipping Cream dan putar hingga kental.
* Pastikan jangan terlebih pukul kerana UHT Whipping cream akan mencair jika terlebih pukul.


COKLAT LELEH (Resepi 1)

Bahan-bahan:
  • 250 gm coklat masakkan gelap
  • 250 ml UHT Whipping Cream
  • 1 sudu teh golden syrup / glucose syrup / madu
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu besar paste Hazelnut / Nutella 
  • 1 sudu teh esen vanilla 
Cara:

  • Satukan coklat, butter dan paste Hazelnut dalam mangkuk
  • Masukkan UHT Whipping cream dan golden syrup dalam periuk dan panaskan hingga timbul buih kecil tepi periuk.
  • Angkat dan tuangkan dalam bekas berisi coklat masakkan
  • Biarkan coklat mencair
  • Tambahkan esen vanilla dan gaul rata
  • Biarkan sejuk


COKLAT LELEH (Resepi 2)
* Nazra guna resepi ini
 
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat manis
1/2 cawan minyak jagung


Cara:
  • Satukan kesemua bahan ke dalam periuk.
  • Masak secara double boiler hingga mencapai kelikatan yang dikehendaki (coklat leleh menjadi berkilat)

  • Kek yang telah masak di biarkan sehingga sejuk sepenuhnya.
  • Potong kek kepada 2 kepingan ( jika nak buat cheese di tengah )

  • Ambil sedikit cheese (dalam 2 sudu besar)  dan campurkan dengan sedikit coklat leleh. Gaul rata dan letakkan dalam piping bag untuk hiasan atas kek.
  • Kek yang telah di potong di letakkan cheese.
  • Kemudian lapiskan dengan sekeping lagi kek di atas cheese.
  • Ratakan cheese di atasnya.
  • Simpan sebentar dalam peti ais hingga cheese keras sedikit.
  • Bila cheese dah keras, tuangkan coklat leleh.
  • Hiaskan atas kek dengan corak pilihan dengan menggunakan cheese coklat yang di letakkan dalam piping bag tadi.
  • Lorekkan dengan lidi ketika coklat masih cair.
  • Simpan dalam peti ais sebentar hingga coklatnya keras sedikit.
  • Sedia di nikmati.

SELAMAT MENCUBA!!! Terima kasih kerana sudi membaca entri ini.... :-)

9 comments:

  1. Replies
    1. Tq...memang sedap kek nie.. cubalah buat..

      Delete
  2. klu uht whipping cream tu bole tak ganti dgn whipping cream je??

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. Rajinnyer mama Naz masak...sedap tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Linas Ina...Sebab teringin nak makan hasil air tangan sendiri...hihihi... Kuatkan semangat jugak untuk buatnyer... Sebenarnya tak lah susah sangat nak buat..cuma barang dia macam banyak sikit.... Buat lah Ina...Confirm puas hati sebab dapat makan sampai puas...haha

      Delete
  5. mengancam... viral sungguh kek hantu ni

    ReplyDelete