Sunday, 1 December 2013

Kuah Dhal


Salam,
 
Terasa senangnya hidup bila ada simpanan instant food kat dalam freezer...masak kejap aje then dah boleh sumbat ke dalam mulut... hehehe... nampaknya ada roti canai instantlah... so, bolehlah aku jadikan ia as hidangan breakfastku..cuma keluarkan dari freezer, masak kejap then dah boleh ngap... boleh aje di makan dengan mencicahnya dengan gula atau susu... tetapi disebabkan ada sedikit kerajinan dalam diriku di pagi weekend nie...so aku buatlah jugak gravynya iaitulah kuah dhal.
 
Inilah rupa kuah dhal aku menggunakan bahan-bahan yang tersedia dalam kitchenku...



Inilah resepi untuk kuah dhal pagi ku... cukuplah untuk dimakan bersama 3 keeping instant roti canai...

Kuah Dal

1/2 cawan kacang dal
2-3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
4 biji cili padi hijau
secubit biji sawi
2 tangkai daun kari
1/2 batang carrot (dihiris memanjang)
sedikit buah pelaga,kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang
Sedikit serbuk kunyit
Garam dan gula sesedap rasa
2 sudu besar minyak untuk menumis

Cara:
  • Rebus kacang dal sehingga empuk
  • Masukkan carrot apabila kacang dal hampir empuk. Teruskan merebus sehingga kacang dal dan carrot betul-betul empuk.
  • Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia.
  • Tumiskan buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, daun kari, serbuk kunyit  bersama bahan-bahan yang telah ditumbuk.
  • Apabila bahan tumisan telah garing, masukkan ke dalam periuk kacang dal tadi.
  • Masukkan garam dan gula sesedap rasa mengikut kepekatan kuah yang sesuai.
  • Siap...

Boleh dihidang bersama roti canai atau capati. SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment