Monday, 14 November 2016

Meatball Bolognese Spaghetti

As Salam,

Mood nak memblog tiba-tiba pulak datang walaupun niat asalnya nak menulis 'review paper' untuk projek kajian Nazra... Terasa kekeringan perkataan nak membuat 'writing' mungkin sebab dah lama Nazra tak bukak jurnal... Huhu... Disebabkan semester ini Nazra tak ada apa-apa progress, jadi kenalah juga kuatkan semangat untuk menghantar kepada Supervisor sekurang-kurangnya satu kertas kajian walaupun hanya berkonsepkan 'review paper'. Mudah-mudahan 'review paper' yang bakal terhasil sebelum Nazra deliver baby bulan Disember nanti akan menjadi 'paper' yang baik dan cemerlang supaya dapat diterbitkan dalam jurnal berimpak tinggi, Insya allah. Uoalls tolong sama-sama doakan untuk Nazra yep... Thank you very much tau... Love uoalls walaupun Nazra tidak tahu siapa yang membaca entri Nazra nie... Apa-apa pun Nazra still nak ucapkan terima kasih....
Ok lah... entry kali ini Nazra nak share resepi Meatball Bolognese Spaghetti yang baru saja Nazra siapkan tengah hari tadi.... Disebabkan Nazra rasa macam tersuka pulak dengan rasanya... so, that's why lah Nazra ambil kesempatan untuk berkongsi resepinya di wall Nazra nie... Semoga uoalls dapatlah mencubanya pula nanti.... Meatball Bolognese Spaghetti version Nazra seperti di bawah... hurmmm... Tambahan sedikit kicap dalam resepi memang memberikan rasa yang lebih umphhh tau....
 


MEATBALL BOLOGNESE SPAGHETTI
(Hidangan untuk 2-3 orang)
RESEPI

Spaghetti:
  • Rebus spaghetti cukup untuk 2-3 orang makan bersama sedikit air, garam dan olive oil.
  • Setelah spaghetti kembang, tapis dan sejukkan.

Gravy:
8 ulas bawang putih*
1 sudu teh lada hitam*
2 sudu besar olive oil
200 g daging cincang
sedikit carrot (potong dadu)
sehelai daun bay
1/4 sudu teh oregano
6 sudu besar sos tomato (Nazra guna Kimball)
1 sudu teh kicap manis
2 sudu besar gula
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Sekeping cheddar cheese
12 ketul meatball (Nazra guna Ramli Meatball) - goreng sekejap dalam minyak masak

Cara:
  • Blend / tumbuk bahan bertanda (*)
  • Panaskan frying pan. Masukkan olive oil.
  • Bila olive oil telah panas, masukkan bahan yang diblend / ditumbuk. Tumis hingga naik bau.
  • Tambahkan air, sos tomato, kicap dan daging kisar.
  • Apabila daging kisar nampak telah masak, masukkan meatball, carrot, oregano, daun bay, gula dan garam.
  • Masak hingga kuah sedikit pekat.
  • Masukkan cheddar cheese dan gaul rata.
  • Bila telah masak, boleh lah dihidang bersama spaghetti yang telah direbus sebelumnya.
SELAMAT MENCUBA!!! Terima kasih kerana sudi membaca entri Nazra kali ini. 

2 comments:

  1. WOW! NAMPAK SEDAP SPAGHETTI BOLOGNESE NI! NAK BUATLAH MLM NI HIHIHI TQ RESEPI!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah buat ke spaghetti ngan resepi nazra ni? Mcm mana rasa dia? Sedap kan?

      Delete