Friday, 21 March 2014

IKAN SINGGANG

Salam,

Uoalls pernah makan ikan singgang tak? Hahaha... Geng Pantai Timur sure biasa ngan singgang menyinggang nie kan? Sebenarnya...inilah masakan pertama yang aku belajar dari bonda tersayangku. Ingat lagi... Ma kata.. kunyit, lengkuas, asam, garam... ehm...bahan utama dalam singgang... simple dish yang suatu ketika dulu aku tak berapa suka tapi sekarang... ehm...sedap pulak singgang nie rupanya...hehehe... Kalau berpantang, elok makan singgang nie tau!!!
Resepinya ringkas aje...
 
IKAN SINGGANG
 
Ikan (selar, kembung, tongkol atau merah - semua bolehlah),
2 cm kunyit hidup (hiris nipis)
2 cm lengkuas (hiris nipis)
1 keping asam keping
Garam dan gula secukupnya
2 - 3 ulas bawang merah atau 1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih (dihiris nipis)
3 - 4 biji cili padi (diletak sebiji-sebiji)
1 batang serai (aku tambah)
3 cawan air
 
Cara :
  • Masukkan air ke dalam periuk.
  • Tambahkan kunyit, lengkuas, asam keping, bawang merah/bawang besar, bawang putih, cili padi dan serai.
  • Biarkan seketika, kemudian masukkan ikan.
  • Masakkan hingga kuah mendidih.
  • Tambahkan garam secukup rasa dan sedikit gula.
  • Kecilkan api dan biarkan seketika.
  • Setelah masak, padamkan api.
 
Sedap dihidang bersama nasi putih, ikan goreng dan kalau suka budu...lagilah marvellous!!!
 
SELAMAT MENCUBA!!!
 

No comments:

Post a Comment