As-Salam,
Apa khabar uoalls hari ini? Doaku pagi ini mudah-mudahan kita semua mendapat rahmat dari Allah...dan sentiasa berada di bawah lindunganNya serta terhindar dari azab api neraka...Amien...
Ok lah...hari ini just nak share a simple recipe favourite aku dari dulu, kini dan selamanya... Terimalah...jemput-jemput bawang... Sangat sesuai untuk adik2 yg baru nak belajar masak...cuma kena hati2 dengan minyak panas tika menggorengnya..
Apa khabar uoalls hari ini? Doaku pagi ini mudah-mudahan kita semua mendapat rahmat dari Allah...dan sentiasa berada di bawah lindunganNya serta terhindar dari azab api neraka...Amien...
Ok lah...hari ini just nak share a simple recipe favourite aku dari dulu, kini dan selamanya... Terimalah...jemput-jemput bawang... Sangat sesuai untuk adik2 yg baru nak belajar masak...cuma kena hati2 dengan minyak panas tika menggorengnya..
Resipi:
2 cawan tepung gandum
1 3/4 cawan air
1/2 sudu besar majerin
1 biji bawang besar (hiris nipis)
1 biji telur
1 batang daun sawi (hiris halus)
sejemput ikan bilis kecil (aku guna ikan bilis mata biru)
1/2 batang cili merah (potong dadu halus)
secubit serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
- Satukan air, majerin, telur, bawang besar, daun sawi, cili merah, serbuk kunyit, ikan bilis, garam dan gula ke dalam satu bekas.
- Kacau dengan menggunakan sudu atau senduk supaya semuanya sebati.
- Campurkan tepung gandum dan kacau lagi hingga bancuhan sempurna.
- Panaskan minyak masak.
- Goreng hingga kekuningan.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment