Saturday, 16 November 2013

Khasiat Koko dan Coklat

Salam,

Koko dan coklat dikatakan dimakan hanya untuk suka-suka sahaja dan bukan kerana khasiatnya. Walau bagaimanapun, sebenarnya koko dan coklat menyumbang kepada pemakanan yang seimbang. Kandungan lemak dalam koko bererti minuman koko dapat menyumbang lebih tenaga berbanding dengan minuman kopi atau teh.
 
Koko apabila dicampurkan dengan susu dan gula akan menjadi minuman yang berkhasiat. Theobromine dan kafein (masing-masing lebih kurang 2 peratus dan 0.1 peratus dalam serbuk koko) pula bertindak sebagai perangsang selain sebagai minuman panas. Pernah dinyatakan bahawa penghadaman susu bertambah baik dengan adanya koko yang bertindak membantu mengubah pembentukan susu beku di dalam perut.
 
Walau pun telah dinyatakan bahawa coklat dimakan untuk suka-suka sahaja dan bukan kerana khasiatnya, tetapi sebenarnya ia mengandungi 'milk soilids' antaranya 'butter fat', protein susu, kalsium dan lain-lain 'minerals' dan vitamin-vitamin.
 
Kesan antioksida poliphenol dalam koko
Khasiat biji koko terhadap kesihatan adalah diperolehi daripada kandungan polyphenols yang tinggi seperti flavanoids. Kandungan yang paling penting didapati dari koko adalah flavan-3-ols atau lebih dikenali sebagai catechin. Flavanoids adalah merupakan kumpulan kandungan kimia yang memberikan tindakan antioksida yang kuat.


Coklat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular


Kajian melaporkan bahawa kuantiti antioksida yang diserap dari koko dan coklat adalah lebih tinggi berbanding wain, teh dan sayur. Pengambilan koko sebagai makanan yang kaya dengan antioksida flavanoids dapat mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung.


Koko meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan


Daripada kajian terhadap tikus, menunjukkan bahawa antioksida yang mengalir semasa dalam keadaan tertekan dan senaman mempunyai kesan yang baik terhadap stamina. Kajian di Jepun menunjukkan bahawa poliphenol dapat menghalang perubahan sikap emosi dibawah tekanan fizikal dan berupaya mengurangkan tekanan.


Koko melambatkan proses penuaan


Penuaan adalah salah satu proses yang mengakibatkan kerosakan radikal. Sehubungan itu, pemakanan yang kaya dengan antioksida memainkan peranan dalam melambatkan proses penuaan.
 
Kajian mengenai proses penuaan telah dijalankan secara meluas dimana jangkamasa hayat bagi manusia yang sihat boleh dilanjutkan selama 5 hingga 10 tahun dengan mengamalkan pemakanan seimbang yang kaya dengan antioksida.
 
Kajian yang dijalankan oleh Jabatan Epidemiotologi dari Harvard School of Public Health di Boston U.S.A mendapati bahawa penggemar coklat menikmati purata tambahan umur sebanyak 0.95 tahun berbanding bukan penggemar coklat. Ini menunjukkan wujudnya polyphenol sebagai antioksida dalam coklat.


Coklat sebagai makanan berkhasiat


Coklat adalah produk koko yang mempunyai khasiat sebenar dan kandungan nutrien dalam coklat merupakan makanan yang seimbang.
 

 

COKLAT KOSONG

COKLAT SUSU

TENAGA

511 kcal

514 kcal

LEMAK

32.3 g

29.0 g

PROTEIN

4.1 g

8.1 g

KARBOHIDRAT

51.9 g

56.1 g

ZAT BESI

2.3 mg

0.8 mg

KALSIUM

29.0 mg

233.0 mg

TIAMIN

0.04 mg

0.09 mg

RIBOFLAVIN

0.02 mg

0.3 mg

NIASIN

0.4 mg

0.4 mg

VITAMIN A

22.0 mg

84.0

 
Sumber : http://www.koko.gov.my/lkmbm/loader.cfm?page=Industry/GoodnessOC.cfm

No comments:

Post a Comment