Wednesday, 12 February 2014

Nasi Goreng Ikan Kembung Goreng

Salam,
 
Ketemu lagi kita hari ini dengan menu nasi goreng. Menu yang aku buat pepagi hari last weekend untuk breakfast aku bersama Mr. Husben dan adik bongsuku, Adik Solihin sebelum kami berangkat ke Plaza Low Yat, KL.
 
Seronoknya ke Low Yat...macam2 ada...dah dekat 2 tahun jugak aku tak ke sana rupanya... Sesampai kat sana... aduhh... penuhnya manusia... Tapi...tak payah nak hiraukan sesiapa...cari jer barang yang nak dicari.. Huhuhu...
 
Ok lah...back to aku punya nasi goreng ikan goreng nie pulak... Uhmmm...sedapnya bila dimakan bersama keropok goreng tuh... So, kalau uoalls nak tengok resepinya...  scroolllah ke bawah lagi.. dan jangan lupa cuba membuatnya yer.. :-)
NASI GORENG IKAN GORENG
(Hidangan untuk 4 - 5 orang)
 
2 pot beras yang ditanak
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji cili api - bergantung kepada kepedasan uolls
kicap pekat secukupnya
1 sudu besar sos tiram
sedikit air asam jawa
seekor ikan goreng (aku guna ikan kembung goreng)
sejemput ikan bilis
sayur sawi secukupnya
1 biji telur
1 biji cili merah - dihiris
gula dan garam secukupnya
sedikit minyak untuk menumis
 
p/s : Lagi sedap jika ditambah udang atau sotong. Aku tak letak since adik aku alah pada seafood.
 
Cara:
  • Tanakkan 2 pot beras dan kemudian sejukkan nasi tersebut.
  • Gaul nasi bersama kicap secukupnya.
  • Perisikan ikan kembung goreng. Tak perlu dihancurkan sangat.
  • Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili api dan sedikit ikan bilis.
  • Di dalam kuali, panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk hingga berbau wangi.
  • Masukkan lebihan ikan bilis yang tidak ditumbuk, ikan goreng yang diperisikan, sos tiram dan air asam jawa.
  • Tambahkan secubit garam dan gula secukupnya.
  • Ketepikan bahan-bahan tumisan ke sebelah tepi kuali dan pecahkan telur. Jadikan telur seperti scramble egg.
  • Kemudian gaul sebati telur dan bahan yang ditumis tadi.
  • Tambahkan sayur, cili merah yang dihiris dan nasi.
  • Goreng hingga nasi sebati bersama bahan tumisan.
  • Siap...dan boleh dihidang bersama keropok goreng dan secawan neslo panas...uhmmm... yummyy...
 
Terima kasih kerana sudi membaca dan SELAMAT MENCUBA !!! :-)
 
"The world is a vehicle for you.
If you drive it, it will deliver you to your destination.
If it drives you, you will be destroyed"
 
~ Imam Hassan Al-Basri ~
 


2 comments:

  1. Nasi goreng mmg menu wajib k.gee... mmg best kan...

    ReplyDelete