Saturday 16 November 2013

Chocolate Moist Cake Cinta Hati

Salam,

Memperkenalkan...CHOCOLATE MOIST CAKE CINTA HATI

sweetkurma.blogspot.com


Kek yang aku buat sebulan lebih sudah, special delivery for my dearest brother and sister in law, my niece and my nephew semasa kunjungan aku dan hubby ke rumah mereka di Bandar Saujana Putra.
 
Kebetulan ma, abah dan adik2 aku yang lain pun ada, makanya kek nie telah menjadi rebutan semua orang dan sekejap aje...dah habisss....
 
Dah banyak kali aku buat kek nie. Ada dibuat untuk makan suka2 dengan hubby or celebrate something special with him, ada dibuat untuk makan dengan office-mate dan ada juga dibuat untuk di bawak balik ke kampung. Aku suka sangat dengan rasanya...ada special taste pada kek coklat nie sebab aku tambahkan sedikit kurma dan badam dalam resepinya but no one recognize the dates inside it...unless i told them....itulah specialnya kek coklat aku ni...
 
Yang seronoknya...bila tengok orang makan, dan dia orang suka...it was a satisfaction for me as a cooker of chocolate cake lover...hip hip hip...
 

sweetkurma.blogspot.com
 

So,here is the recipe,have some try coz u won't regret with it.
 
 
CHOCOLATE MOIST CAKE CINTA HATI
 
Bahan A:
 
18 biji buah kurma (dibuang biji)
1/4 cawan air
Segenggam badam tanpa kulit dan dikisar halus
 
Cara:
  • Kisar kurma hingga hancur dengan sedikit air. Tambahkan badam yang telah dikisar sebelumnya ke dalam kurma dan kisar lagi untuk sebatikan campuran kurma dan badam.
 
Bahan B:
 
3/4 cawan susu kotak Dutch Lady perisa coklat
3/4 cawan gula halus
1/2 cawan minyak sayuran
1 sudu the esen vanila
1 cawan tepung gandum*
1 sudu teh soda bikarbonat*
1 sudu teh baking powder*
1/2 cawan serbuk koko*
 
(bahan bertanda (*) perlu diayak bersama)
 
Cara:
  • Satukan Bahan A bersama minyak, gula halus, susu dan esen vanila. Pukul dengan sebati dan gebu.
  • Masukkan tepung gandum, serbuk coklat, baking powder dan soda bikarbonat. Kaup balikkan adunan dengan lembut.
  • Tuang adunan ke dalam loyang yang di gris.
  • Bakar kek pada suhu 180C selama 30 minit atau sehingga masak.
  • Sejukkan kek dan sapukan dengan chocolate topping di bahagian atas kek.
  • Hiaskan kek dengan rice chocolate.

CHOCOLATE TOPPING

1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan minyak jagung
1/2 tin susu pekat manis (tin kecil)

Cara:
  • Satukan kesemua bahan dan masak secara double boiler hingga chocolate topping menjadi berkilat.

Chocolate Moist Cake Cinta Hati nie akan menjadi lebih sedap jika disimpan semalaman di dalam freeze.

SELAMAT MENCUBA !!!

No comments:

Post a Comment