Tuesday 14 January 2014

Puding Roti Bersama Sos Coklat

Salam,
 
Dah lama aku tak update blog aku nih...huhu...busy memanjang kebelakangan nie... anyway... selamat menyambut maulidur rasul 1435H hari ini... sama-samalah kita berselawat ke atas junjungan besar nabi kita Muhammad S.A.W yang dicintai... mudah-mudahan kita salah seorang dari ummat baginda yang akan mendapat syafa'at daripada baginda di hari akhirat nanti...amin...
 
Ehmmm...ok lah...hari nie aku nak cerita pasal bread pudding ku...bangun pagi tadi...ntah macam mana kepala aku teringat plak kat bread pudding yang pernah aku makan kat satu hotel baru2 nie... tekak macam teringin jer kan...so apa lagi... kebetulan kat atas meja ada sebuku roti gardenia yang Mr. Husben beli malam tadi...coz... malam tadi dinner ngan Homemade Beef Egg Burger...wallah... sedap hingga menjilat jari... huhu..ayat perasan....hohoho...back to the bread pudding topic....
 
So...intai lagi bahan-bahan yang lain...complete...semua ada dalam peti ais kecuali susu cair je tak der...terpaksalah aku gantikan susu cair dengan whip cream untuk buat sosnya... dan pulak... aku tak buat sos kastad tapi aku buat sos coklat...sebab masa kat hotel hari tu... bila aku campurkan coklat cair ke dalam sosnya... fuhhh... meletup -letup dia punya rasa dalam mulut... (pinjam ayat Papa Jo-masterchef)...hehehe....jadi...akhirnya... pudding aku di serve dengan sos coklat....seperti di bawah...
 

 
So...let's check the recipe...
 
Bread Pudding
 
8 keping roti
500 ml susu segar*
4 sudu besar gula halus*
2 sudu besar butter - cairkan
1 biji telur*
1 sudu the esen vanilla*
1 sudu besar tepung jagung*
1 sudu kecil serbuk cinnamon*
2 sudu besar kismis*
 
Cara:
  • Potong-potongkan roti dan susun dalam bekas kaca/loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
  • Gaul rata bahan-bahan bertanda (*) dan tuang ke atas roti tadi selapis demi selapis sehingga semua roti terendam sepenuhnya.
  • Taburkan kismis ke atas adunan.
  • Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.

Sos Coklat
250 ml whip cream
3 sudu besar gula
2 sudu besar serbuk koko van houten
 
Cara:
  • Kacau whip cream bersama serbuk koko dan gula sehingga sekata.
  • Cairkan butter di atas periuk dengan api perlahan.
  • Tuang bancuhan yang telah dikacau tadi ke dalam butter yang telah dicairkan.
  • Masak selama 5 minit dengan api perlahan.
  • Tuang ke atas pudding roti tadi.

Sedap dimakan setelah di sejukkan ke dalam peti ais. SELAMAT MENCUBA!!!....

4 comments:

  1. manis tak... kak ana tak pernah try dengan sos coklat ni..selalu susu cair saja..kdg2 kena modified dgn bahan yg ada gak kan...was here..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada saya dia punya rasa cam sesedap rasa jer,kalau kak ana risaukan manis, masukkan sikit2 gula dan rasa... saya buat macam tu hari tuh... almaklum... just cuba2... tapi sedap bila makan time sjuk2, rasa macam makan pudng bersama ais cream coklat pulak... hehehe

      Delete
  2. akak..curi resepi ni yerr..terima kasih kak.. ^_^
    jngan lupa singgah taw
    cahayapembuka.blogspot.com

    ReplyDelete