Thursday 16 January 2014

Spagetti Tradisionalku Malam Ini

Salam,
 
Ceritaku malam ini...Masak spaghetti aje since lauk pauk basah dalam peti ais semua dah habis... yang ada cuma minced beef aje... Dalam fikiran, ada tiga choice untuk dimasak... sama ada burger, mee bandung (tp sawi lak tak der) or spaghetti...
 
Then mintak pendapat Mr.Husben...lastly, the decision is seperti di bawah... Spaghetti Tradisionalku Malam Ini... Bestnyer masak spaghetti sebab kejap aje dah masak dan boleh makan... yuhooo....
Inilah dia resepinya....
 
Spaghetti Tradisionalku Malam Ini...
 
Spaghetti mengikut kuantiti untuk 3-4 orang (direbus selama 15 minit dengan sedikit olive oil dan garam)
 
Sos (untuk hidangan 3-4 orang)
1 tin sos Spaghetti Tomato Tradisional Prego
1 keping keju (slice cheese)
200 g daging hancur
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu-halus)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
secubit garam, gula dan serbuk lada hitam
2 sudu besar olive oil
 
Cara:
  • Panaskan periuk dengan olive oil.
  • Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
  • Masukkan daging cincang dan biarkan ia masak seketika.
  • Perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada hitam.
  • Tambahkan sos Spaghetti Tomato Tradisional Prego. Biarkan hingga sos mendidih.
  • Masukkan keju slice. Kacau hingga keju sebati dengan kuah sos. Tutup api dan angkat.
  • Hidangkan kuah sos dengan spaghetti yang telah direbus.
Sangat mudah menyediakannya... boleh juga ditambah dengan sedikit mushroom ke dalam sosnya bagi menambahkan rasa... aku terlupa nak masukkan masa aku masak tadi... almaklum...dah lapar sangat kan... huhu... ok... SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment