Thursday 6 February 2014

Bar Fish & Chicken Grill Cinta Hati with Wantan Chicken Meatball

Salam,

Apa khabar semua hari ini? Harapan aku semoga uoalls yang membaca entry aku hari ini berada dalam keadaan sihat walafiat. Maklumlah, sekarang nie cuaca tak menentu... Temperature kat sana sini dah jadi macam ala-ala kat Cameron Highlands pun ada.

Hari ini aku ingin kongsikan satu resepi yang ala2 Arabian. Resepi yang dibuat special buat Mr. Husben sempena meraikan kejayaan beliau dalam second semester final exam paper masternya. Semoga Mr. Husbenku akan terus berjaya di semester-semester akan datang. Amien...

Ini lah dia special menu aku untuk hari ini. Aku namakannya Bar Fish & Chicken Grill Cinta Hati with Wantan Chicken Meatball. Fuh... panjangnya nama.. Yang penting, Mr. Husbenku suka dan bagi komen ala2 chef pulak...hehe... 

Resepinya...uoalls bolehlah scroll ke bawah...
 
Yang tepi sekali adalah fish grill..yang sepasang kat sebelah dia pulak...chicken grill...yang 3 ketul cam comel jer tuh ialah wantan


 
Guna pemanggang ajaib jer... tak perlu tutup sewaktu menggrill
Ha...dah siap jamu mata kan??? So kita tengok resepinya pulak.. Jommmm...
 
BAR FISH GRILL
 
10 ketul fish ball kecil
1 ekor ikan (ambil isinya, aku just guna isi ikan selar)
1/2 biji telur
1/2 sudu kecil serbuk mix spice
1 sudu kecil olive oil
secubit garam (jika perlu)
 
Cara:
  • Blendkan fish ball, isi ikan dan serbuk mix spice bersama telur.
  • Tambahkan secubit garam (jika perlu sahaja kerana fish ball telah sedia masin) dan olive oil. 
  • Gaul sebati kesemua bahan dengan menggunakan sudu.
  • Bahagikan bahan kepada dua bahagian.
  • Ambil satu bahagian isi ikan dan letakkan di atas tapak tangan dan bentukkan kepada bar memanjang sepanjang tapak tangan.
  • Alihkan ke atas pan yang telah disapu dengan minyak zaitun.
  • Betul-betulkan kembali bentuknya supaya bentuknya menjadi sempurna.
  • Boleh di sapu sedikit minyak zaitun dengan perlahan dengan menggunakan tangan pada bahagian tepi dan atas bar yang telah dibentuk tadi supaya bentuknya menjadi lebih sempurna.
  • Ulang perkara yang sama untuk bahagian isi ikan yang satu lagi.
  • Grillkan bersama-sama isi ayam di atas pan (aku guna pemanggang ajaib jer) dengan api yang sederhana perlahan selam 10-12 minit atau sehingga masak.
 
BAR CHICKEN GRILL
 
250 g isi ayam
1 1/2 sudu kecil serbuk mix spice
1/2 sudu serbuk cili
1 ulas bawang merah
1/2 biji telur
1 sudu besar olive oil
secubit garam dan gula
 
Cara:
  • Blendkan bawang merah dengan telur, serbuk mix spice dan serbuk cili sehingga bawang betul-betul hancur.
  • Tambahkan isi ayam ke dalam bahan yang telah di blender sebelumnya dan blend lagi sehingga isi ayam hancur.
  • Tambahkan secubit garam, gula dan sesudu olive oil dan kacau dengan menggunakan sudu hingga sebati.
  • Bahagikan adunan isi ayam kepada empat bahagian.
  • Ambil satu bahagian isi ayam dan bentukkan kepada bentuk bar memanjang.
  • Cara yang sama seperti membentuk bar ikan digunakan untuk membentuk bar isi ayam.
  • Ulangi perkara yang sama sehingga kesemua isi ayam dibentuk.
  • Grillkan bersama-sama isi ikan di atas pan (aku guna pemanggang ajaib jer) dengan api yang sederhana perlahan selam 10-12 minit atau sehingga masak.
p/s: Pastikan isinya masak tidak kering...sedap jika ianya juicy2 sikit.
 
Untuk resepi fried wantan, boleh rujuk DISINI...
 
Selamat mencuba.Terima kasih kerana sudi membaca :-)
 
 
 


No comments:

Post a Comment