Sunday 24 November 2013

Lovely Nasi Kuning

 
Salam,
 
Alhamdulillah, hati rasa sedikit tenang hari ini kerana semua data dan bahan rujukan yang aku perlukan untuk menghadiri Workshop on International Conference & Journal Paper di Melaka bermula esok semuanya telah aku dapatkan dan kumpulkan.
 
Bukan apa, last week aku sedikit gelabah kerana data logger TELAIRE aku nie tak properly function...biasalah kan DUGAAN...tapi berkat kesabaranku dan doaku pada yang maha ESA, alhamdulillah...data logger aku telah kembali berfungsi dengan baik sekali. So, segala data yang aku perlukan dah berjaya dikumpulkan. The next step is...use the data wisely  then write it smartly, intellectually and patiently. Hopefully the result will turn to be in successful colours...God willing...
 
Disebabkan hati aku nie dah berbunga-bunga kerana semua benda yang aku perlukan telah siap siaga, walaupun terpaksa meninggalkan Mr. Husben  buat beberapa hari...uh uh uh uh...(nada sedih)....jadi aku tinggalkan lah my Lovely Nasi Kuning kat coretan ini sebagai tanda ingatan....cheh cheh cheh...jiwang karat la pulak....
 
My Lovely Nasi Kuning? Apakah dia? Jeng...jeng...jeng... Tadaaa....Ini lah dia yang aku maksudkan....Macam canteq je...macam cute jer...he he he he... 
 

Nasi ini adalah masakan favourite ma ku setiap kali aku dan adik beradikku balik ke kampung. Air tangan ibu... tiada penggantinya kan? Dek kerana last week, hati asyik teringat pada ma dan abahku, jadi aku pun mulalah mencuba membuat nasi kuning ini menggunakan resepi yang diberi oleh ibu tersayangku untuk santapan bersama Mr. Husbenku. 


 
Dua versi decoration... hehehe... one is decorated by Mr. Husben and the other one is by myself. Feeling happy with the decoration. Thanx my dear...
 
So, here is the recipe...
 
Nasi Kuning
 
2 pot beras (aku guna beras Super Special Thai cap Langsat)
3 pot air
4 ulas bawang merah (dimayang halus)
1/2 inci halia (dihiris nipis)
1 ulas bawang putih (dihiris)
sedikit serbuk kunyit
sedikit rempah 4 sekawan (bunga lawang, biji pelaga, kayu manis dan cengkih)
garam dan gula secukup rasa
sehelai daun pandan
3 sudu besar minyak untuk menumis
 
Cara:
  • Basuhkan beras dan sejatkan.
  • Tumis rempah 4 sekawan, bawang merah, bawang putih, halia dan serbuk kunyit hingga wangi di dalam kuali.
  • Masukkan air dan perasakan dengan garam dan gula.
  • Tuangkan bahan tumisan ke dalam periuk nasi.
  • Simpulkan sehelai daun pandan dan masukkan ke dalam bahan tumisan.
  • Kemudian, masukkan beras.
  • Kacau nasi ketika 3/4 masak untuk memastikan nasi masak dengan sempurna.
  • Then...siap...

(Hidangan untuk 4-5 orang)

Setelah masak, bolehlah dihidang bersama ayam masak merah, rendang daging dan acar. Tapi disebabkan aku malas nak buat acar...aku just potongkan buah tomato dan daun salad aje...huhuhu.... Feel free to try...
 

1 comment: