Tuesday, 19 January 2016

Daging Salai Masak Lemak

As Salam,

Hari nie share pasal favourite dish Mr.Hubby lah pulak. Namanya masak lemak... Apa saja berkaitan masak lemak, ikan ker, ayam ke, sotong ke, or daging, confirm Mr.Hubby suka...hihi..dan aku pun sama.. amat la suka jugak dengan hidangan bernama masak lemak....
 
Dish hari nie adalah Masak Lemak Daging Salai... masakan berasal dari Padang, Indonesia katanyer... Haaa... lagi lah Mr.Hubby suka kan...pasal nyer Mr. Hubby ni arwah tok nyang tok nyut beliau..memang lah orang sana...hahaha...
 
Ok la uoallz... jom layan Daging Salai Masak Lemak.. Teramat la senang nak buatnyer... bahan yang digunakan tak banyak..dan sedap lah..yang pastinyer... hihi...
 Untuk yang nak try...ini resepinyer...

DAGING SALAI MASAK LEMAK

400g daging
2 batang serai
7 biji cili padi - diketuk
2 keping asam keping
2 cawan santan pekat
1/2 cawan minyak masak
1 helai daun kunyit
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Cara:
  • Gaul daging dengan garam dan sedikit minyak.
  • Alaskan pan pembakar dengan aluminium foil.
  • Bakar daging sehingga masak.
  • Setelah daging masak, hiris daging mengikut ketebalan yang dikehendaki.
  • Dalam periuk yang lain, panaskan minyak masak.
  • Setelah minyak panas, masukkan serai, cili padi, asam keping, daun kunyit dan serbuk kunyit.
  • Kacau seketika sehingga naik bau.
  • Kemudian, masukkan santan dan kacau sebentar.
  • Akhir sekali, masukkan daging yang telah dihiris tadi. Masak sebentar sebelum dihidang.
Sedap dihidang bersama nasi putih panas.

Nota: Sentiasa kacau supaya santan tidak berketul.
Selamat Mencuba !!! :-) dan terima kasih kerana sudi membaca entri ini.
 
 

No comments:

Post a Comment