Tuesday 4 March 2014

Tomyam Campur

Salam,

Keseorangan di dalam bilik hotel...uhhh...minggu ini aku bermukim selama seminggu di Best Western Marina Island Resort Pangkor lagi...sebelum mata terpejam... update blog dululah...dah lama rasanya aku tak update Sweetkurma SK aku nie. Mudah-mudahan Mr. Husben yang juga keseorangan di rumah baik-baik aje...huhu...
 
Musim2 panas macam nie....tambah pulak jerebu teruk kat area sini... elok jugak kalau aku share resepi Tomyam Campur versi aku dengan uoallss kan? Kalau tak silap aku daripada pembacaan aku... hari nie bacaan IPU di Perak agak tinggi... second reading record after Klang... Mana taknya.. sepanjang perjalanan aku untuk sampai ke sini petang tadi... huh...banyak area yang kering dan terbakar... so... kalau dah terbakar...uoalls faham2 ajelah... Mintak2 lah esok lusa hujan turun... kena banyak doa nie mintak yang Maha Esa turunnkan sedikit hujan... so tak lah bumi Malaysia sekering seperti sekarang ini.... ehmm...
 
Ok lah...kita patah balik ke tomyam campur... meleleh ayo liur aku pulak bila tengok tomyam campur nie...teringat masa makan hari tu, disajikan bersama Telur Bistik... sedap bangat...hehe..[versi angkat bakul :-)]


So...resepinya ialah:

TOMYAM CAMPUR
(hidangan 2 orang)
1 labu bawang besar (potong bulat)
1 kiub tomyam (aku guna jenama Knorr)
4-5 biji cili padi hijau (belah tengah)
1/2 biji buah tomato (dipotong 3)
3 helai daun limau purut (dicarik)
2 batang serai (diketuk)
sedikit batang dan daun sup / batang saleri (dipotong kasar2)
1 sudu besar perahan jus limau nipis
isi ayam (dipotong dadu), udang dan sotong secukupnya.
2 cawan air
garam  secukup rasa

Cara:
  • Masukkan air ke dalam periuk dan panaskan.
  • Masukkan kiub tomyam, serai, bawang besar, isi ayam, sotong, udang, daun limau purut dan cili padi.
  • Masak selama 5 - 7 minit atau hingga seafood masak.
  • Tambahkan buah tomato dan jus limau nipis. Perasakan dengan sedikit garam. Tambahkan juga batang dan daun sup / batang saleri dan masak seketika.
  • Angkat dan hidangkan bersama Nasi Putih dan Telur Bistik. Pasti selera akan bertambah-tambah....
SELAMAT MENCUBA dan terima kasih kerana sudi membaca :-)

2 comments: