Saturday 30 November 2013

Ayam Masak Merah

 
Salam,
 
Hari nie hujan sepanjang hari membuatkan otak aku pun menjadi beku dan hati jugak rasa sedikit mendung....uh uh uh...jadi bagi membuang rasa mendung di hati, aku masakkan lah masakan yang berwarna merah ini supaya hati kembali riang gembira...ngeeee...
 
Inilah dia masakan berwarna merahku yang nama glamernya iaitulah Ayam Masak Merah...Tadddaaa... (Bila aku tengok air kat sebelah tuh...rupa dia lebih kurang sama macam hati aku jugak lah...yang mendung sepanjang hari...macam tak ada seri jer) hik hik hik...
 

Inilah dia resepinya....

Ayam Masak Merah

Untuk Ayam:
6-8 ketul ayam dibuang kulit
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam

Gaulkan ayam yang telah dibersihkan dengan serbuk kunyit dan garam. Setelah itu, goreng ayam hingga masak.

Untuk Gravy:
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1 biji bawang besar Holland (dipotong bulat)
2 sudu besar cili boh
4 sudu besar tomato puri
2 batang serai (diketuk)
2 batang cili merah (dipotong dua memanjang ditengah)
2 sudu besar sos tomato
minyak untuk menumis
Sedikit garam dan gula
1 setengah cawan air

[bahan bertanda (*) perlu diblender)

Cara:
  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah diblender (bawang merah, bawang putih, halia) dan cili boh.
  • Apabila bahan tumisan telah wangi, masukkan serai, tomato puri dan sos tomato. Biarkan seketika.
  • Kemudian, masukkan air, cili merah yang dipotong dan bawang besar yang dipotong bulat.
  • Perasakan dengan garam dan gula.
  • Masakkan sehingga kuah menjadi sedikit pekat.
  • Akhir sekali, masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul rata. Siap....
Sedap dihidang bersama nasi tomato, lovely nasi kuning, nasi minyak, nasi hujan panas dan nasi putih.

SELAMAT MENCUBA!!!!

1 comment: